Word jij soms moedeloos van die kilo’s die er lijken aan te vliegen en waar je zoveel moeite voor moet doen om ze er af te krijgen en te houden? Of wellicht zijn er andere klachten die jij herkent, zoals regelmatig een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid, hevige of juist uitblijvende menstruatie, meer vetopslag rondom je buik, billen en benen, drang naar zoet of zout, pijnlijke borsten, weinig zin in seks, acné, pijnlijke spieren/gewrichten, snel duizelig worden of schommelende bloedsuikers?

Dan wil ik je graag eerst gerust stellen. Nee, jij bent geen aansteller, jij bent niet gek geworden en je bent zéker niet de enige vrouw die hiermee worstelt. Er is namelijk een verklaring die heel goed dé oorzaak zou kunnen zijn van al jouw klachten: je hormonen!

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn signaalstofjes die je lichaam zelf aanmaakt en via je bloed naar je cellen worden gebracht om daar een boodschap af te geven. Ze geven je cellen een taak om een proces in gang te zetten of juist af te remmen. Hormonen zijn niet alleen belangrijk voor je menstruatiecyclus, om zwanger te worden en tijdens de overgang, maar regelen ook heel veel andere processen. Denk aan je spijsvertering en stofwisseling, je vocht en zoutbalans, je slaapritme, je groei en herstel, diverse orgaanfuncties en ook je gedrag, gevoel en emoties. Hormonen bepalen je eetlust, je vetverbranding, je bloeddruk, je bloedsuiker en nog veel meer!

Soorten hormonen

Hormonen worden gemaakt uit vetten of eiwitten. Dit gebeurt in diverse organen, ook wel endocriene klieren genoemd. Hieronder kort een weergave van de belangrijkste hormonen.

  • Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron worden voornamelijk gemaakt in de geslachtsorganen: de eierstokken en zaadballen. Ook de bijnieren produceren een beetje van deze hormonen.
  • De schildklier maakt het schildklierhormoon aan, wat belangrijk is voor je stofwisseling.
  • De alvleesklier maakt de hormonen insuline en glucagon aan, beide belangrijke hormonen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
  • De bijnieren maken onder andere cortisol en adrenaline aan, deze hormonen spelen een rol bij stress.
  • In je hersenen zit de pijnappelklier, een klein orgaantje wat zorgt voor de aanmaak van melatonine. Dit hormoon is belangrijk bij je dag- en nachtritme en dus van invloed op jouw slaappatroon.
  • Een ander orgaantje in de hersenen, de hypofyse, maakt onder andere het groeihormoon. Dit hormoon is belangrijk voor groei en herstel van je cellen en weefsels.

Bron afbeelding: dehormoonfactor.nl

Hormoonbalans

Het hele hormoonstelsel is een ingewikkeld systeem, wat wordt aangestuurd door één orgaan in de hersenen: de hypothalamus. Bijna alle hormonen zijn van invloed op elkaar, ze werken met elkaar samen of juist elkaar tegen. Zijn je hormonen in balans, dan slaap je goed, heb je geen eetbuien, bruis je van energie, heb je een stralende huid en een gezond gewicht wat past bij jouw lengte en leeftijd.

Helaas is dit bij veel vrouwen echter niet (meer) het geval. We volgen elk jaar weer nieuwe strenge diëten, krijgen allerlei hormoon verstorende stoffen binnen, eisen heel veel van onszelf en gunnen ons lichaam vaak niet de juiste hoeveelheid voeding, beweging en ontspanning. Ook verandert je hormoonhuishouding naarmate je ouder wordt, dus het gevoel van balans lijkt daardoor steeds verder weg.

Hoe je dit gevoel weer terug kunt krijgen? Daar help ik jou graag bij! De komende tijd ga ik in mijn blogs nog veel meer uitleg geven over hormonen en de invloed van voeding, beweging en ontspanning op jouw hormoonbalans. Wil jij direct met mij aan de slag? Kijk dan bij mijn aanbod voor coaching. Om alvast kennis te maken met mijn methode heb ik een Hormoonbalans Startpakket voor je gemaakt, klik hier om deze GRATIS aan te vragen!