Hey! Wat leuk dat je hier bent 

Ik ben Martine Ridderhof, mama, diëtist & hormoontherapeut

Op mijn website deel ik mijn kennis en ervaring rondom voeding, hormonen en zelfzorg voor moeders. Meer herkenning, erkenning én betere zorg voor moeders met hormonale klachten, dat is mijn missie.

In mijn blogs en podcast vind je informatie, tips en adviezen rondom zwangerschap, postpartum hormonen, keizersnede herstel en hormoonbalans in de jaren na een zwangerschap. Met mijn ebooks en cursussen help ik je graag naar meer energie en minder klachten. Ook als moeder is het mogelijk om lekker in je vel te zitten!

Hoe het allemaal begon

In 2014 studeerde ik af als diëtist, begon een eigen praktijk en binnen korte tijd hielp ik honderden mensen met overgewicht, diabetes, verhoogd cholesterol, ondervoeding en andere medische hulpvragen.

Naast de consulten gaf ik workshops, was docent voor gewichtsconsulenten en zat ik in het bestuur van een diëtisten netwerk. In combinatie met een aantal persoonlijke omstandigheden werd mijn drukke leven in 2016 te veel. “Je hebt een burn-out” zei de huisarts.

Met behulp van coaching voelde ik me mentaal snel beter, maar bleef ik fysiek allerlei klachten houden. Ik was 10 kilo aangekomen, bleef last houden van stemmingswisselingen, had een prikkelbare darm en vaak een hevige menstruatie.

Na 2 jaar aanmodderen maakte ik in 2018 een aantal grote beslissingen. Ik liet me begeleiden door een orthomoleculair diëtist, stopte na 12 jaar met de pil en ging voor het eerst alleen op vakantie. Al die stappen maakten dat ik me eindelijk weer écht gezond en gelukkig voelde, dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en ook beter op gewicht kon blijven.

Ik besloot mezelf te gaan specialiseren in hormonale klachten, verkocht mijn diëtistenpraktijk en na het begeleiden van bijna 1000 cliënten in 5 jaar begon ik helemaal opnieuw…

Toen werd ik moeder

En dat ging niet helemaal zoals ik had gehoopt en verwacht. Mijn gedroomde thuis bevalling werd een medische ziekenhuis bevalling en eindigde na 3 dagen in een spoedkeizersnede.

In de maanden daarna viel ik kilo’s af en kwam ik daarna opeens weer aan. Ik had last van depressieve klachten, hevige gewrichtspijn, oorsuizen en ook na het stoppen met de borstvoeding nog lang een onregelmatige cyclus.

Ik wuifde het eerst weg, want een baby met reflux, gebroken nachten, borstvoeding geven en herstellen van een zware bevalling, ik moest het maar even de tijd geven. Ik ging van huisarts naar reumatoloog, maar er kwam niks uit allerlei onderzoeken, dus “het hoorde gewoon bij het ontzwangeren”.

Na een jaar besloot ik mijn klachten niet langer te accepteren. Ik ging verder op onderzoek uit met hulp van een orthomoleculair therapeut en verdiepte me in hormonale klachten na een zwangerschap. Met nieuwe inzichten en kennis kon ik concreet aan de slag met mijn voeding, zelfzorg en supplementen. Mijn vermoeidheid werd minder, mijn gewicht stabiel, mijn menstruatie werd regelmatig, mijn pijn verdween en ik had weer zin in nieuwe dingen.

Een roze wolk voor elke mama

In de jaren er na mocht ik honderden moeders begeleiden met mijn hormoonbalans programma en kreeg ik een tweede zoon. Die postpartum ervaring was zó anders, ik ervaarde echt een roze wolk en herstelde vrij snel na mijn tweede keizersnede. In mijn ogen vooral omdat ik andere keuzes had gemaakt tijdens de zwangerschap en in de eerste maanden na de bevalling. Die roze wolk, dat gun ik elke moeder.

Hoe meer ervaringen ik hoorde van andere moeders en hoe meer ik zelf leerde, hoe sterker mijn missie werd om een verschil te maken voor moeders met hormonale klachten. Er zijn in Nederland helemaal geen duidelijke richtlijnen rondom postpartum voeding en zelfzorg, er is (vaak) geen concreet advies voor moeders en er is nog zoveel onbegrip én onwetendheid rondom ontzwangeren.

Ik besloot om me in het buitenland verder te laten omscholen naar postpartum hormoon- en voedingsdeskundige en al mijn professionele kennis én persoonlijke ervaringen als moeder met je te gaan delen.

Balans is niet iets wat je plotseling vindt, maar iets wat jij zelf kunt creëren. Elke dag opnieuw.

Ik geloof niet dat balans gaat om een perfect lichaam of een getal op de weegschaal, maar om lekker in je vel zitten met een leefstijl die bij jou en je gezin past. Je zal mij dus nooit horen zeggen dat je een bepaald dieet moet volgen of dat je glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij en sojavrij moet eten, want ik geloof niet in een standaard oplossing voor iedereen.

Ik leer je graag wat je lijf nodig heeft, hoe je voedingstekorten aanvult en vooral hoe je goed voor jezelf zorgt als moeder. Zodat je vol energie en zelfvertrouwen (en zonder al die vervelende klachten) kunt genieten van je lijf, je gezin en jouw leven.

Weetjes over mij

Ik ben opgegroeid in Zeeland en vakantie vier ik het liefst aan het strand

Mijn favoriete kleur is roze, het komt overal in terug: mijn kleding, interieur en bedrijf

Ik woon tijdelijk met mijn gezin in Alexandria, Virginia (USA) en ben zwanger van ons derde kindje

Je kunt me wakker maken voor een échte Zeeuwse bolus, maar ik slaap liever een nachtje door 😉

Opleidingen & cursussen die ik heb gevolgd:

2010-2014 Voeding & Diëtetiek (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
2015 Voeding & Diabetes (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
2015 Cognitieve gedragstherapie (Psydi Scholingen)
2016 Diverse scholingen over koolhydraatbeperking, hart- en vaatziekten
2017 Foodjournalistiek (Fontys Hogeschool Amsterdam & Elle Eten)
2018 Facebook Business Mastery (Mark Bongers Academy)
2018 Instagram Business (The Social Good Girl)
2019 Voeding & Hormonen (Care for Women)
2019 Trainer Hormoonfactor Ralph Moorman (Sonnevelt Opleidingen)
2020 Module 1 Orthomoleculaire Therapie (Natura Foundation)
2021 Behandeling van hormonale aandoeningen (Natura Foundation)
2021 Hormoontherapie (Hormoon Community Nederland)
2022 Darmtherapie (RP Sanitas Humanus)
2022 Neurotransmitters (CellCare Academy)
2023 Professional Prenatal Nutrition Program (The Food Doula, Canada)
2023 Postpartum Nutrition Program (Postpartum University, USA)
2024 Mothermorphosis Course (Postnatal Dr Oscar Serralach, Australië)