Mijn verhaal 

Begin 2014 studeerde ik af als diëtist, begon meteen een eigen praktijk en binnen korte tijd hielp ik honderden mensen. Overgewicht, diabetes, verhoogd cholesterol, ondervoeding, darmklachten en allerlei andere medische voedingsvragen kwamen voorbij. Naast de individuele consulten gaf ik workshops en voorlichtingen, was docent voor gewichtsconsulenten en zette ik een groepsprogramma op in samenwerking met een fitnessclub. Ik was altijd aan het werk en vond heel veel dingen ook echt heel leuk. Naast mijn drukke werk waren er echter wat familie omstandigheden en we lieten een nieuw huis bouwen, waarbij we zelf verantwoordelijk waren voor de afbouw. In 2016 werd de drukte van mijn praktijk in combinatie met die extra persoonlijke dingen mij te veel. “Je hebt een burn-out” zei de huisarts.

Na een (veel te korte) periode van rust ging ik weer werken en volgde ik een traject bij een coach. Ik had namelijk wat dingen uit het verleden te verwerken en mocht leren om te stoppen met altijd anderen te willen helpen (ten koste van mezelf). Ook had ik echt last van mijn hooggevoeligheid. Het was tijd om mezelf op nummer 1 te zetten; wie ben ik en wat wil ik?

Ik begon in 2017 met bloggen als Zeeuwse Foodie en kreeg weer zin in nieuwe dingen. Door het lezen van boeken, de hulp van mijn coach en het maken van keuzes, maakte ik grote stappen qua persoonlijke ontwikkeling en voelde ik me een stuk beter. Mijn hooggevoeligheid was niet langer een last, maar werd een kracht in mijn begeleiding, vooral bij vrouwen die al langere tijd niet lekker in hun vel zaten. Maar toch… Ik was een aantal kilo’s aangekomen en die gingen er niet meer af. Ik bleef last houden van stemmingswisselingen, was vaak moe en had veel menstruatieklachten. Ook kreeg ik een steeds grotere zwangerschapswens, maar ik wilde eerst er voor zorgen dat ik echt goed in mijn vel zat.

Ik voelde dat het tijd was voor verandering en maakte in 2018 een aantal belangrijke beslissingen. Ik liet een bloedtest doen bij een orthomoleculair therapeut en ging op basis daarvan aan de slag met een ander voedingspatroon en supplementen. Verder stopte ik na 12 jaar met de pil en nam in de zomer een maand vrij om na te denken wat ik nu echt wilde. Het werkplezier in mijn diëtistenpraktijk werd door alle regels van zorgverzekeraars en hoge huurlasten steeds minder, dus ik hakte een mega knoop door. Na bijna 5 jaar als zelfstandig diëtist en het helpen van bijna 1000 mensen, verkocht ik mijn diëtistenpraktijk. Kiezen voor mezelf stond centraal. Werk doen wat ik leuk vind, omgaan met mensen waar ik energie van krijg, goed zorgen voor mezelf en vooral genieten. Nadat de administratie en overdracht van mijn praktijk was geregeld, nam ik weer een maand vrij en ging ik voor het eerst in mijn leven alleen 5 dagen op vakantie, zonder partner. Al die stappen, in combinatie met een gezonde leefstijl, maakten dat ik me eindelijk weer écht gezond en gelukkig voelde, dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en ook beter op gewicht kon blijven.

Door alle veranderingen in 2018 ontdekte ik ook mijn nieuwe missie. Ik vond de invloed van voeding en hormonen op je geluk en gezondheid mega interessant en wilde daar meer over weten. Ik las allerlei boeken, verdiepte me in de menstruatiecyclus en schreef me in voor diverse vervolg opleidingen in 2019. Ik werkte ondertussen voor enkele opdrachtgevers, voornamelijk op het gebied van social media en marketing. Toch kreeg ik de wens om weer een eigen praktijk te starten, gericht op gezondheid en geluk in het algemeen, maar specifiek gericht op hormoonbalans. Want kennis en ervaring delen met anderen, dat is wat ik het liefste doe! En toen werd ik begin 2019 zwanger…

Van voorgaande jaren had ik wel geleerd dat ik gevoelig was voor hormonale veranderingen. Toch viel het weer even tegen om dit te ondergaan tijdens mijn zwangerschap. Ik genoot van het kleine wonder in mijn buik en ik was ontzettend dankbaar, maar vond het met periodes ook zwaar door allerlei klachten. Daarom besloot ik om mijn businessplannen maar even uit te stellen. Het werken voor opdrachtgevers was voor mij genoeg qua inkomsten en ook qua werkdruk.

Na de geboorte van Jason was ik nog niet van de hormonale klachten af. Ik wuifde het weg, want ik moest herstellen van een lange en zware bevalling (plus spoedkeizersnede) of het kwam vast door het geven van borstvoeding of omdat ik gewoon moest wennen aan het moederschap. Het was de eerste maanden best pittig, omdat Jason last had van reflux en daardoor ook onrustig sliep. Na 6 maanden was ik er klaar mee en maakte opnieuw een afspraak met een orthomoleculair therapeut. Die gaf aan dat alles wees op een ontstoken schildklier, wat blijkbaar best veel vrouwen hebben na een zwangerschap. Mijn bloedwaarden waren nog binnen de normaalwaarden, maar toch waren de klachten voor mij reden genoeg om weer met ‘hormoonproof’ eten en leven aan de slag te gaan. Ik had tijdens mijn zwangerschap de opleidingen wel afgemaakt en zoveel geleerd over hormoonbalans, nu was het de tijd om het (opnieuw) te gaan toepassen.

Met een baby, je werk doen en allerlei klachten hebben, is je leefstijl aanpassen niet altijd even makkelijk, maar niet onmogelijk. Ik had als diëtist en ervaringsdeskundige al wel geleerd dat leefstijlverandering het liefst stap voor stap gaat. Ik ging aan de slag en al snel ervaarde ik weer een positieve spiraal. Mijn vermoeidheid werd minder, mijn menstruatie kwam weer terug, ik had weer zin in nieuwe dingen en al mijn klachten werden minder. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik geef mijn lijf de tijd om te herstellen. Nog steeds en weer opnieuw voel ik de drive om mijn kennis en ervaring te delen met andere vrouwen. Want als het veranderen van voeding en leefstijl zoveel invloed heeft op je gezondheid én je geluksgevoel, dan gun ik dat elke andere vrouw ook! We gaan steeds door nieuwe fases heen, van thuis wonen naar op jezelf wonen of misschien wel samenwonen, van afstuderen naar een baan of werken voor jezelf, van vrouw en partner naar (jonge) moeder en van moeder misschien wel naar oma. Elke fase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en tijdens elke fase is het opnieuw zoeken naar balans. Mijn favoriete quote is dan ook: balans vind je niet, maar die creëer je zelf.

Eindelijk is het nu dan zo ver. Mijn eigen website over voeding, gezondheid, hormonen en geluk is online. Je kunt hier informatie, tips en inspiratie vinden om zelf aan de slag te gaan om je hormoonbalans te verbeteren, maar graag help ik jou daarbij. Omdat ik heb ervaren dat je met begeleiding veel sneller stappen zet, ergens terecht kunt als het even allemaal niet loopt zoals jij wilt, maar ook sneller resultaat kunt ervaren. Hier lees je meer over de mogelijkheden voor begeleiding, je bent van harte welkom! Op mijn social media kanalen neem ik je mee in mijn manier van leven en hoe ik (tijdens elke fase opnieuw) leer balans te creëren en geniet van een gezond en gelukkig leven.

Weetjes over mij

Samen met mijn man, baby en hond woon ik in Sint-Annaland, een klein dorpje in Zeeland. Ik hou van de ruimte en het water, het liefst start ik mijn dag met een wandeling door de polder of langs de zeedijk (met hond natuurlijk). Ik ben gek op Zeeuws eten, zoals bolussen, mosselen, zeekraal en lamsoren.

Naast dit platform en coachingsbedrijf blog ik als Zeeuwse Foodie, werk ik als consultant bij een zorggroep en geef ik marketing advies aan andere voedingscoaches. Ik ben zoals ze tegenwoordig zeggen een echte ‘multi passionate’, maar vind kennis en ervaring delen het allerleukst!

Momenteel combineer ik mijn ondernemersleven met mama zijn van ons eerste kindje. Verder ben ik graag creatief bezig in de vorm van schilderen, koken en fotografie en lees ik graag boeken. Ook reis ik het liefst meerdere keren per jaar naar een voor mij nieuwe bestemming.

Opleidingen & cursussen

2010-2014 Voeding & Diëtetiek (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

2015 Post HBO Voeding & Diabetes (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

2015 Cognitieve gedragstherapie (Psydi Scholingen)

2016 Diverse scholingen over koolhydraatbeperking, hart- en vaatziekten ed.

2017 Foodjournalistiek (Fontys Hogeschool Amsterdam & Elle Eten)

2019 Voeding & Hormonen (Care for Women)

2019 Trainer Hormoonfactor Ralph Moorman (Sonnevelt Opleidingen)

2020 Gestart met Orthomoleculaire Therapie (Natura Foundation)

Zeeuwse Foodie

In 2017 begon ik met bloggen als Zeeuwse Foodie. Op deze website combineer ik mijn kennis over voeding en gezondheid, mijn passie voor koken en mijn liefde voor Zeeland.

Ik deel hier mijn favoriete recepten, geef tips over gezond genieten en neem je mee op ontdekkingsreis door mijn heerlijke provincie. Ook geef ik een inkijkje in mijn persoonlijke zoektocht naar balans.

Vind je het leuk om meer te lezen over Gezond leven en Zeeuws genieten? Neem dan eens een
kijkje op www.zeeuwsefoodie.nl.

Contact

Martine Ridderhof
Kromsteven 3
4697HN Sint-Annaland

info@martineridderhof.nl

KVK 60097957

Privacy & Cookies

Volg mij op Facebook