Martine Ridderhof

Diëtist & Hormoontherapeut

Ik coach jou bij het creëren van een fijne balans in voeding en leefstijl, zodat je hormonale klachten kunt verminderen en geniet van een gezonder, slanker én gelukkiger leven.

Alhoewel ik nu een fijne balans heb gevonden, is dit eerder totaal anders geweest…

Van succesvolle diëtist naar burn-out

Begin 2014 studeerde ik af als diëtist, begon meteen een eigen praktijk en binnen korte tijd hielp ik honderden mensen. Overgewicht, diabetes, verhoogd cholesterol, ondervoeding, darmklachten en allerlei andere medische voedingsvragen kwamen voorbij. Naast de individuele consulten gaf ik workshops en voorlichtingen, was docent voor gewichtsconsulenten en zette ik een groepsprogramma op in samenwerking met een fitnessclub. Ik was altijd aan het werk en vond heel veel dingen ook echt heel leuk.

Naast mijn drukke werk waren er echter wat familie omstandigheden en we lieten een nieuw huis bouwen, waarbij we zelf verantwoordelijk waren voor de afbouw. In 2016 werd de drukte van mijn praktijk in combinatie met die extra persoonlijke dingen mij te veel. “Je hebt een burn-out” zei de huisarts.

Na een (veel te korte) periode van rust ging ik weer werken en volgde ik een traject bij een coach. Ik had namelijk wat dingen uit het verleden te verwerken en mocht leren om te stoppen met altijd anderen te willen helpen (ten koste van mezelf). Ook had ik echt last van mijn hooggevoeligheid. Het was tijd om mezelf op nummer 1 te zetten; wie ben ik en wat wil ik?

Ik had allerlei vage klachten

Ik begon in 2017 met bloggen als Zeeuwse Foodie en kreeg weer zin in nieuwe dingen. Door het lezen van boeken, de hulp van mijn coach en het maken van keuzes, maakte ik grote stappen qua persoonlijke ontwikkeling en voelde ik me een stuk beter. Mijn hooggevoeligheid was niet langer een last, maar werd een kracht in mijn begeleiding, vooral bij vrouwen die al langere tijd niet lekker in hun vel zaten.

Maar toch… Ik was 10 kilo aangekomen en die gingen er niet meer af. Ik bleef last houden van stemmingswisselingen, had een prikkelbare darm, was vaak moe en had veel menstruatieklachten. Ook kreeg ik een steeds grotere zwangerschapswens, maar ik wilde eerst er voor zorgen dat ik echt goed in mijn vel zat.

Het was tijd voor verandering

In 2018 maakte ik een aantal belangrijke beslissingen. Ik liet een bloedtest doen bij een orthomoleculair therapeut en ging op basis daarvan aan de slag met een ander voedingspatroon en supplementen. Verder stopte ik na 12 jaar met de pil en nam een maand vrij om na te denken wat ik nu echt wilde.

Het werkplezier in mijn diëtistenpraktijk werd door alle regels van zorgverzekeraars en hoge huurlasten steeds minder, dus ik hakte een mega knoop door. Na bijna 5 jaar als zelfstandig diëtist en het helpen van bijna 1000 mensen, verkocht ik mijn diëtistenpraktijk.

Kiezen voor mezelf stond centraal.

Werk doen wat ik leuk vind, omgaan met mensen waar ik energie van krijg, goed zorgen voor mezelf en vooral genieten. Nadat de administratie en overdracht van mijn praktijk was geregeld, ging ik voor het eerst in mijn leven alleen op vakantie, zonder partner.

Al die stappen, in combinatie met een gezonde leefstijl, maakten dat ik me eindelijk weer écht gezond en gelukkig voelde, dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en ook beter op gewicht kon blijven.

Een nieuwe missie

Door alle veranderingen in 2018 ontdekte ik ook mijn nieuwe missie. Ik vond de invloed van voeding en hormonen op je geluk en gezondheid mega interessant en wilde daar meer over weten. Ik las allerlei boeken, verdiepte me in de menstruatiecyclus en schreef me in voor diverse vervolg opleidingen in 2019.

Ik werkte ondertussen voor enkele opdrachtgevers, voornamelijk op het gebied van social media en marketing. Toch kreeg ik de wens om weer een eigen praktijk te starten, gericht op gezondheid en geluk in het algemeen, maar specifiek gericht op hormoonbalans. Want kennis en ervaring delen met anderen, dat is wat ik het liefste doe!

En toen werd ik zwanger

Van voorgaande jaren had ik wel geleerd dat ik gevoelig was voor hormonale veranderingen. Toch viel het weer even tegen om dit te ondergaan tijdens mijn zwangerschap. Ik genoot van het kleine wonder in mijn buik en ik was ontzettend dankbaar, maar vond het met periodes ook zwaar door allerlei klachten. Daarom besloot ik om mijn businessplannen maar even uit te stellen. Het werken voor opdrachtgevers was voor mij genoeg qua inkomsten en ook qua werkdruk.

Na de geboorte van Jason was ik nog niet van de hormonale klachten af. Vermoeidheid, veel afvallen en daarna opeens weer aankomen, gewrichtspijn, oorsuizen, stemmingswisselingen, onregelmatige cyclussen, maar geen medische oorzaak. Ik wuifde het weg, want het was de eerste maanden best pittig door reflux en gebroken nachten. Ik moest ook herstellen van een lange en zware bevalling (plus spoedkeizersnede) en het kwam vast door het geven van borstvoeding of omdat ik gewoon moest wennen aan het moederschap.

Eindelijk balans

Na 6 maanden was ik er klaar mee en ging opnieuw naar een orthomoleculair therapeut. Die gaf aan dat alles wees op een verstoorde schildklier, wat best veel vrouwen hebben na een zwangerschap. Omdat ik in de reguliere zorg niet verder kwam, liet ik zelf onderzoeken doen, zodat ik helder kreeg welke hormonale disbalans ik had en kon ik daar concreet mee aan de slag.

Met een baby, je werk doen en allerlei klachten hebben, is je leefstijl aanpassen niet altijd even makkelijk, maar niet onmogelijk. Ik heb als diëtist en ervaringsdeskundige geleerd dat leefstijlverandering het liefst stap voor stap gaat. Ik ging aan de slag en al snel ervaarde ik weer een positieve spiraal. Mijn vermoeidheid werd minder, mijn menstruatie werd weer regelmatig, ik had weer zin in nieuwe dingen en al mijn klachten werden minder.

Op basis van mijn kennis als diëtist en hormoontherapeut en op basis van mijn persoonlijke ervaring coach ik nu vrouwen met het creëren van hormonale balans. Want als het veranderen van voeding en leefstijl zoveel invloed heeft op je gezondheid én je geluksgevoel, dan gun ik dat jou ook!

Ondertussen heb ik al bijna 200 vrouwen mogen begeleiden met mijn programma of persoonlijke coaching en sta ik nog wekelijks versteld van de resultaten die hiermee worden behaald. Zelf heb ik ook het verschil ervaren tijdens en na mijn tweede zwangerschap. Toen kon ik alles toepassen wat ik eerder had geleerd, met als gevolg dat ik veel sneller herstelde.

We gaan steeds door nieuwe fases heen, van thuis wonen naar op jezelf wonen, van afstuderen naar een baan of werken voor jezelf, van vrouw en partner naar (jonge) moeder. Elke fase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en tijdens elke fase is het opnieuw zoeken naar balans. Mijn favoriete quote is dan ook: balans vind je niet, maar die creëer je zelf.

Weetjes over mij

Samen met mijn gezin woon ik tijdelijk in Alexandria, Virginia (USA). Elk jaar ben ik ook een periode in ons huis in Nederland, want stiekem kan ik niet zonder mijn familie en “mijn” Zeeland.

We hebben 2 zoontjes, die ik heel graag meer van de wereld wil laten zien. Ik hou van reizen, maar ben ook graag thuis. Mijn werk is mijn passie en verder schilder en kook ik graag, als ik er tijd voor vrij maak 😉

Opleidingen & cursussen

2010-2014 Voeding & Diëtetiek (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
2015 Post HBO Voeding & Diabetes (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
2015 Cognitieve gedragstherapie (Psydi Scholingen)
2016 Diverse scholingen over koolhydraatbeperking, hart- en vaatziekten ed.
2017 Foodjournalistiek (Fontys Hogeschool Amsterdam & Elle Eten)
2018 Facebook Business Mastery (Mark Bongers Academy)
2018 Instagram Business (The Social Good Girl)
2019 Voeding & Hormonen (Care for Women)
2019 Trainer Hormoonfactor Ralph Moorman (Sonnevelt Opleidingen)
2020 Module 1 Orthomoleculaire Therapie (Natura Foundation)
2020 EMB test (Ortho Health Foundation)
2021 Behandeling van hormonale aandoeningen (Natura Foundation)
2021 Hormoontherapie (Hormoon Community Nederland)
2022 Darmtherapie (RP Sanitas Humanus)
2022 Neurotransmitters (CellCare Academy)
2022 Professional Prenatal Nutrition Program (The Food Doula, Canada)
2022 Postpartum Nutrition Certification Program (Postpartum University, USA)