Het belang van Omega 3 voor hormonen

Dat vis goed is voor hart en vaten, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar dat Omega 3 in visolie een effect heeft op jouw stemming, je energie, je menstruatiecyclus, je huid, je immuunsysteem en nog veel meer, was jou dat ook al bekend?

Veel vage klachten worden veroorzaakt door een verstoorde vetzuren balans. Denk aan:
✓ Vermoeidheid of weinig energie
✓ Hoofdpijn
✓ Menstruatiepijn
✓ Gewrichtsklachten
✓ Depressieve gevoelens of stemmingswisselingen
✓ Huidklachten
✓ Concentratieproblemen

Ik stond er veel te weinig bij stil, tot dat ik tijdens mijn opleidingen leerde hoe belangrijk een goede vetzuren samenstelling is voor jouw fysieke en mentale gezondheid. En ik zelf met het gebruik van supplementen ook ervaarde wat het deed met mijn lijf. Je leest er op deze pagina meer over.

Hoe zit het met Omega 3 en visolie?

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat je lichaam die niet zelf kan aanmaken en dat je die dus uit voeding moet halen. Visolie is niet hetzelfde als Omega 3. Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Visolie is een algemene term en bevat 2 soorten Omega 3-vetzuren, namelijk EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Omega 3 vetzuren worden vaak vis vetzuren genoemd, maar er zijn ook plantaardige Omega 3 vetzuren (ALA in plantaardige olie, noten en zaden). Deze ALA variant kan je lichaam omzetten in EPA en DHA, maar het is veel effectiever om deze rechtstreeks uit vis te halen. Vissen maken de vetzuren trouwens niet zelf aan, maar ze halen deze uit de algen die ze eten.

Omega 3:6 ratio

Naast Omega 3 vetzuren (EPA, DHA, ALA) zijn er ook Omega 6 en Omega 9 vetzuren. Dit zijn ook vetzuren met positieve eigenschappen, echter krijgen we er naar verhouding veel meer van binnen dan Omega 3. De meest ideale verhouding tussen Omega 3 en 6 is 1:3, wat betekent dat je dus drie keer zoveel Omega 6 binnen mag krijgen dan Omega 3. Gemiddeld eten we echter wel 20 keer zoveel Omega 6 dan 3.

Omega 6 zit in plantaardige oliën die gebruikt worden in brood, koek, crackers, margarines en heel veel andere supermarkt producten. Omega 9 zit vooral in olijfolie, avocado en in sommige noten. Over het algemeen eten we dagelijks meer producten met Omega 6 dan Omega 3, waardoor de ratio ongunstig wordt en juist ontstekingen kan bevorderen.

Hoeveel Omega 3 heb je nodig?

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Europese Voedselveiligheids Authoriteit (EFSA) geven een ondergrens aan van minstens 250 mg Omega-3 vetzuren per dag, de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om de hartfunctie in goed in stand te houden. Maar beide organisaties zijn het er over eens dat een hoeveelheid van twee tot vier gram per dag (dus 2000-4000mg per dag) de optimale dosis is.

In Nederland wordt die minimale ondergrens van 250mg per dag vertaald in een advies van minstens 1x per week vette vis voor volwassenen. Met 100 gram makreel, haring of zalm krijg je namelijk al snel 1500-2500mg Omega 3 binnen. Slechts 34% van de Nederlanders voldoet echter aan het advies en eet daadwerkelijk 1x per week vis, blijkt uit de voedselconsumptiepeiling. Voor zwangere vrouwen is het advies om minimaal 2x per week vis te eten en naar schatting haalt niet eens 20% van de zwangere vrouwen dat advies. Terwijl dus deze adviezen gelden om aan de minimale ondergrens te voldoen.

Als je uitgaat van de optimale dosis, heb je wel 5x per week vette vis nodig. Helaas is veel vis vervuild, zijn de zeeën overbevist en is vis ook best duur. Een visolie supplement is daarom een praktische, meer duurzame en goedkopere oplossing.

Arctic Blue vloeibare visolie

Arctic Blue visolie is een vloeibaar supplement met gezuiverde visolie en vitamine D3. Door de sinaasappelsmaak is het heel toegankelijk om in te nemen en je krijgt met een dagelijkse portie 450mg DHA en 380mg EPA binnen. Qua prijs kwaliteit vind ik dit 1 van de beste supplementen, klik hier om deze te bestellen.

Andere hoogwaardige vloeibare visolies zijn Zinzino of Eqology, het nadeel vind ik hieraan dat je vast zit aan een abbonnement en deze alleen bij aangesloten therapeuten kunt bestellen, waardoor de kosten hoger zijn.

Zelf gebruik ik al langere tijd visolie en ervaar ik daardoor meer energie, minder stemmingswisselingen en meer concentratie. Na mijn eerste zwangerschap was ik lange tijd fysiek en mentaal uit balans, maar na mijn tweede zwangerschap voelde ik me na een aantal weken al terug in balans. Ik ben er van overtuigd dat het gebruik van visolie mij hierbij heeft geholpen. Juist tijdens een zwangerschap is de behoefte aan Omega 3 verhoogd, omdat dit belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby. Veel zwangerschapskwaaltjes en postpartum klachten kunnen te maken hebben met een tekort aan Omega 3.

Gezondheidsvoordelen van Omega 3

  • Het verhoogt je stress bestendigheid en ondersteunt een goede werking van je zenuwbanen (minder snel overprikkeling)
  • Het helpt de celwand soepel te houden voor een goede opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen
  • Het kan ondersteunend werken bij cyclusklachten, zoals menstruatiepijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen
  • Het werkt ontstekingsremmend en ondersteunt een goede werking van het immuunsysteem
  • Het ondersteunt de hersenfunctie en kan je concentratie verbeteren en angst en depressieve klachten verminderen
  • Het ondersteunt de functies van je huid, ogen, botten en gewrichten
  • Het draagt bij tot een goede werking van het hart