Vind je het fijner om in een podcast deze oorzaken te beluisteren? Klik dan hier.
Teveel stress (of te weinig ontspanning)
Stress is misschien wel de allergrootste boosdoener, want dit heeft invloed op alle andere systemen in je lijf. Zodra je stress systeem wordt geactiveerd, wordt je overlevingsmechanisme geactiveerd en sta je klaar om te vechten of te vluchten. Je bloedsuiker gaat omhoog, omdat je lijf snel energie wilt vrij maken. Je spijsvertering en immuunsysteem gaan op een lager pitje, je menstruatiecyclus en schildklier krijgen minder voorrang en je slaaphormoon kan niet goed gaan werken. Want als je moet vechten of vluchten, is je cyclus en je vruchtbaarheid minder van belang en wil je niet teveel energie besteden aan je spijsvertering en al helemaal niet in slaap vallen…
Instabiele bloedsuiker
Veel vrouwen hebben te maken met insulineresistentie. Dat betekent dat het hormoon insuline niet optimaal werkt en het suiker vanuit je bloed niet goed in je cellen terecht komt. Een instabiele bloedsuiker geeft stress en kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid of hoofdpijn, maar ook menstruatieklachten erger maken. Teveel stress, maar ook verkeerde voeding, overgewicht, te weinig beweging en slaaptekort zijn grote boosdoeners voor je bloedsuiker. Belangrijk weetje: tijdens een zwangerschap ben je een beetje insulineresistent om er voor te zorgen dat de baby goed groeit. Bij sommige moeders leidt dit tot zwangerschapsdiabetes. Na een zwangerschap herstelt deze tijdelijke insulineresistentie zich, maar het kan ook na een zwangerschap nog klachten geven, van cravings tot een kort lontje of moeilijk de zwangerschapskilo’s kwijt raken.
Voeding uit balans
Voeding kan je hormoonbalans ondersteunen of juist disbalans veroorzaken. Over het algemeen eten we teveel bewerkte producten, suikers en zoetstoffen en krijgen we teveel alcohol en cafeïne binnen. En laten we de hormoon verstorende stoffen in plastic, blik en pesticiden zeker niet vergeten. Dit heeft allemaal negatieve invloed op onze darmen en lever, wat heel belangrijke organen zijn om hormonen om te zetten, af te breken en afvalstoffen uit te scheiden. Leg de focus op meer eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, want dat zijn bouwstoffen voor je hormonen en daar krijgen we over het algemeen juist te weinig van binnen. Meer groente, fruit, vis, eieren, noten, peulvruchten, goede kwaliteit zuivel en vooral lekker variëren is mijn advies!
In mijn hormoonbalans programma ga je stap voor stap aan de slag met al deze adviezen, klik hier voor meer informatie.
Spijsvertering uit balans
Niemand kan er aan ontkomen: een groot deel van je gezondheid is gebaseerd op wat je in je mond stopt. Toch is het gezegde: “je bent wat je eet” niet helemaal volledig. Het gaat namelijk niet alleen om wat je in je lijf stopt, maar ook wat je lijf er mee doet. De vertering en opname van voedingsstoffen is namelijk ook heel bepalend en kan beïnvloed worden door allerlei oorzaken van binnenuit of van buitenaf. Je darmen (opname van voedingsstoffen) en lever (omzetten van voedingsstoffen en ontgiften van afvalstoffen) zijn mega belangrijk voor een goede hormoonhuishouding. Ik geloof niet in glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij en sojavrij eten als dé oplossing voor iedereen, maar bij darmklachten kan het wel goed zijn om deze producten (tijdelijk) te verminderen en sowieso te kiezen voor betere kwaliteit en minder bewerkte producten, om je lijf rust te geven en herstel te bevorderen.
Leefstijl niet in balans
Leefstijl is een breed onderwerp en omvat eigenlijk weer meerdere oorzaken die invloed kunnen hebben op hormonale disbalans. Je gewicht (of voornamelijk je vetpercentage) kan een rol spelen. Meer vet betekent ook meer aanmaak van oestrogeen en meer kans op insulineresistentie. Te weinig beweging zorgt ook voor meer risico op instabiele bloedsuiker en voldoende beweging zorgt voor een betere verbranding en meer endorfine (geluk stofjes). Slaaptekort of te weinig ontspanning verhoogt het stress hormoon, maakt herstel lastiger en je bioritme heeft indirect ook invloed op je cyclus ritme. Kijk dus ook kritisch naar je leefstijl als je last hebt van hevige menstruaties, stemmingswisselingen, hoofdpijn of andere klachten.
Lekker in je vel zitten gaat verder dan meer bewegen en minder eten en alleen de focus op afvallen, koolhydraatarm of glutenvrij eten, is niet de oplossing naar hormonale balans. Ik hoop dat dit wel duidelijk is na deze blog. Focus op jezelf goed voeden en goed voor jezelf zorgen om meer energie en minder klachten te ervaren. Vanuit zelfliefde werken aan je gezondheid levert je veel meer op dan een bepaald getal op de weegschaal!