Je kunt een hormonale disbalans testen door middel van een speekseltest of urine onderzoek (oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol) of door middel van bloedonderzoek (schildklierhormonen en insuline). De meeste huisartsen zijn hier (nog) niet bekend mee, dus testen doe je bij voorkeur via een gespecialiseerde hormoontherapeut. Die kan je namelijk ook uitleggen wat de resultaten betekenen en uitleg geven over de mogelijke oplossing of behandeling.

Je kunt ook inzicht krijgen in je hormonale disbalans door je symptomen of klachten op een rijtje te zetten. Elk hormoon heeft namelijk een specifieke werking en daarom geeft een disbalans vaak ook specifieke klachten. Het is wel zo dat alle hormonen met elkaar samenwerken, dus dikke kans dat er sprake is van meerdere hormonale disbalansen tegelijk, vooral als het al een langdurig probleem is.

Hormonale disbalans en klachten op een rijtje

Het hormoon insuline zorgt voor een stabiele bloedsuiker en energie in je cellen, dus cravings, de hele dag trek hebben, vermoeidheid en energiedipjes kunnen te maken hebben met een verstoorde insuline balans. Maar ook hoofdpijn en stemmingswisselingen kunnen uiteindelijk een gevolg zijn van een insuline disbalans.

De hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus, dus cyclus gerelateerde klachten als stemmingswisselingen, hevige menstruatie, hoofdpijn of weinig libido zijn vaak gelinkt aan deze hormonen. Vooral PMS klachten, zoals pijnlijke borsten, vocht vasthouden en stemmingswisselingen in de week voor de menstruatie zijn gerelateerd aan een te hoog oestrogeen of een te laag progesteron.

Cortisol is het hormoon wat er voor zorgt dat je lichaam genoeg energie heeft om met stressvolle situaties om te gaan. Als dat hormoon uit balans is kun je dat vaak als eerste merken aan vermoeidheid, behoefte aan suikers en cafeïne of een verminderde concentratie. Langdurige stress kan leiden tot slaapproblemen, haaruitval en duizeligheid.

Je schildklier hormonen zorgen voor een goede stofwisseling en temperatuur regulatie, dus koude handen en voeten en moeilijk afvallen zijn typische bij een traag werkende schildklier, maar ook haaruitval, hoofdpijn en obstipatie kan een reden zijn om je schildklier eens te laten testen.

In mijn gratis hormonale disbalans test vind je een uitgebreide checklist van klachten en symptomen om te testen welke hormonale disbalans mogelijk bij jou speelt. De hiervoor genoemde hormonen zijn hier in verwerkt, je kunt deze test hieronder aanvragen.

Wil je meer lezen over de mogelijke oorzaken van je klachten? Klik hier voor mijn blog met de 5 belangrijkste oorzaken van hormonale disbalans.