De gynaecoloog of verloskundige heeft geadviseerd om een suikertest te doen tijdens je zwangerschap. Dit wordt ook wel een orale glucose tolerantietest genoemd. Deze test doe je meestal tussen de 24 en 28 weken, omdat je een verhoogd risico hebt op zwangerschapsdiabetes. Ik heb de test tijdens mijn 3 zwangerschappen gedaan en neem je in deze blog graag mee in hoe de test werkt en hoe ik het heb ervaren.

Waarom een suikertest tijdens je zwangerschap?

Normaliter reguleert het hormoon insuline je bloedsuiker. Als je iets van koolhydraten of suikers eet, knippen je maag en darmen dat in stukjes en komen de suikers door je darmwand in het bloed. Je alvleesklier maakt insuline om er voor te zorgen dat het bloedsuiker in je cellen terecht komt, waar het wordt gebruikt als energie.

Als je zwanger bent, zijn je cellen door hormonen van de placenta minder gevoelig voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd. Dat is een natuurlijk proces om er voor te zorgen dat je baby energie krijgt om te groeien. Je lichaam maakt extra insuline aan om je bloedsuiker in balans te houden. Bij sommige vrouwen gebeurt dat echter niet genoeg en de bloedsuiker blijft dan te hoog. Dit wordt zwangerschapsdiabetes genoemd. Als je bloedsuiker te hoog is, krijgt je baby veel suiker via de placenta en kan te zwaar worden, wat risico’s geeft tijdens de bevalling.

Met een suikertest wordt gemeten hoe je bloedsuiker verandert na het drinken van een suikerrijk drankje. Zo weten we of je lichaam voldoende insuline aanmaakt om je suikers te verwerken. Is je bloedsuiker na het drinken van het drankje te hoog? Dan krijg je de diagnose zwangerschapsdiabetes.

Wie krijgt een suikertest?

Op basis van een aantal factoren krijg je advies voor een orale glucose tolerantietest. Bijvoorbeeld als bij een echo wordt geschat dat je baby groot is of als je veel vruchtwater hebt. Of als er in je familie mensen zijn met diabetes type 2. Ook je gewicht of etnische achtergrond kan een reden zijn voor een suikertest. En als je eerder bent bevallen van een grote baby (meer dan 4500g) of een kindje hebt verloren tijdens een eerder zwangerschap, kan de suikertest aangeraden worden.

Ongeveer 1 op de 20 vrouwen (5%) krijgt tijdens een zwangerschap de diagnose zwangerschapsdiabetes. Bij een volgende zwangerschap is er verhoogd risico om opnieuw zwangerschapsdiabetes te krijgen. Vaak wordt je dan al eerder getest, bijvoorbeeld bij 16 weken. Na een zwangerschap herstelt je insulinegevoeligheid meestal snel, maar je houdt wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 op latere leeftijd.

Hoe werkt de glucose tolerantietest?

  • De suikertest doe je nuchter, je mag vanaf 22.00u de avond er voor niet meer eten en drinken. Water mag wel.
  • Op de dag van onderzoek meld je jezelf op het laboratorium op het afgesproken tijdstip.
  • De laborant neemt bloed af, dit is om je nuchtere bloedsuiker waarde te bepalen.
  • Je drinkt 300ml suikerwater, daar zit 75mg suiker (glucose) in.
  • Daarna wacht je twee uur in een wachtruimte. Je mag niet eten of drinken en moet het rustig aan doen.
  • Vervolgend neemt de laborant nog eens bloed af, om de bloedsuiker opnieuw te bepalen.
  • Hierna mag je weer eten, drinken en lekker bewegen.

Goed om te weten: Als de eerste nuchtere bloedsuiker waarde al te hoog is (≥ 7.0 mmol/l), hoef je het drankje niet meer te drinken, want dan weet je al dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Als de waarde van je bloedsuiker 2 uur na het drankje gelijk of hoger is dan 7.8 mmol/l krijg je de diagnose zwangerschapsdiabetes.

Op basis van de uitslag van de suikertest wordt samen met jou een behandelplan bepaald voor medicatie. Ook krijg je voedingsadvies om je koolhydraten en suikers te beperken. Meer tips en informatie bij zwangerschapsdiabetes volgen binnenkort in een nieuwe blog.

Mijn ervaring en tips met de suikertest tijdens zwangerschap

Ik heb de suikertest bij alle drie mijn zwangerschappen gedaan. Bij de eerste alleen omdat ik had aangegeven dat er veel diabetes type 2 voorkomt in mijn familie. Bij de tweede omdat hij tijdens de 20 weken echo groot werd geschat en ik heel veel vruchtwater had. En nu bij de derde woon ik in Amerika, hier doen ze bij vrijwel elke zwangere vrouw een glucose tolerantietest.

Wat ik vooral een uitdaging vond was het nuchter blijven, want ik had ontzettend veel trek in die periode van de zwangerschap. Het drankje vond ik niet lekker en mierzoet, maar wel te doen en ik mocht een klein beetje water drinken om het weg te spoelen. Ik had wat negatieve ervaringen gehoord over heel misselijk worden van het drankje, daar had ik gelukkig geen last van. Wel had ik echt het gevoel van een suikerpiek, ik had het warm en een vol wattenhoofd.

Ik mocht binnen het Bravis ziekenhuis zelf een plekje kiezen om te wachten, dus zocht een fijn plekje dicht bij een toilet. Ik had mijn laptop, oortjes en wat boekjes mee genomen, dus de tijd ging voor mijn gevoel zo voorbij. Na de tweede bloedtest ging ik meteen een rondje wandelen buiten en probeerde ik de rest van de dag een beetje op te letten dat ik extra eiwitten nam bij de maaltijden. Zo voorkom je dat je de rest van de dag dat gevoel van bloedsuiker pieken en dalen houdt.

Als jij nog veel klachten van misselijkheid en spugen ervaart rondom de periode van de test, zou ik overleggen of je een glucose dagcurve mag doen. Dan doe je een dag meerdere keren een vingerprik om je bloedsuiker te bepalen. Het is echter wel belangrijk om deze test in goed overleg en echt op de juiste momenten te doen, want een dagcurve kan door veel dingen beïnvloed worden en is daardoor minder betrouwbaar.